» Home  » stiati ca ? ...

Azi - Duminica, 21 Decembrie 2014


stiati ca ... despre spatiu

ANIMALE      BAUTURI      ISTORIE      MEDICIANA      PLANTE      SEX      SPATIU      DIVERSE
 

. . . NASA estimeaza ca pe orbita plutesc 35 de milioane de resturi provenite din spatiu. Din anul 1957, Reteaua de Observare a Spatiului din SUA, situata pe Muntele Cheyenne, statul Colorado, a detectat pe orbita peste 26.000 de obiecte.

. . . singurul loc in care un steag nu este salutat?
Singurul loc in care un steag flutura toata ziua, nu se ridica si nu coboara niciodata, si nu este salutat, este pe luna.
Este, bineinteles, steagul american, singura tara care a debarcat oameni pe luna. Intre 1969 si 1972, 12 astronauti au pasit pe luna, si au petrecut 170 de ore strabatand peste 100 km (peste 60 de mile). Au adus acasa 400 kilograme de sol si roca, si 30.000 fotografii.
Echipajul Apollo XVII au fost ultimii oameni pe luna. Cu Ronald Evans la comanda modulului, comandorul Eugene Cernan si omul de stiinta Harrison H. Schmitt au condus 34 km (21 de mile) in modulul lunar. In 11 decembrie, 1972 au lasat in urma o placa pe care scria: "Aici OMUL a terminat prima explorare a Lunii, Decembrie 1972 D.C. Fie ca spiritul pacii in care am venit sa se reflecte in viata umanitatii." Cernan a fost ultimul om care a mai pus piciorul pe un alt corp selenar.
Primele cuvinte spuse pe luna, de Neil Armstrong, sunt binecunoscute, dar care au fost ultimele cuvinte spuse pe luna? "Provocarea americana de astazi a fortat destinul uman de maine." - Comandor Eugene Cernan, Misiunea Apollo 17, 11 Decembrie 1972.

. . . fratii Wright Brothers au testat primul avion intr-un tunel aerodinamic?
Wilbur si Orville Wright nu au fost doar norocosi cand au facut primul zbor. In tinerete s-au jucat cu modele de hartie functionale si pana in 1901 au facut sute de teste cu un tunelul aerodinamic. In 1902, planorul lor a fost cea mai mare masina zburatoare construita vreodata. Orville Wright scria "Acum detinem toate recordurile! Cea mai mare masina... cel mai lung timp in aer, cel mai mic unghi de aterizare si cel mai puternic vant!"
Au apelat la abilitatile de constructor de masini ale lui Charles E. Taylor, si in februarie 1903 aveau un motor. Pana in iunie au construit un propulsor. Pentru a-si construi avionul s-au indreptat inspre Kitty Hawk, in Carolina de Nord, in Septembrie.
Luni, 13 decembrie 1903, o aruncare cu banul i-a dat lui Wilbur onoarea de a face primul zbor. Motorul si propulsorul au pornit avionul, acesta s-a ridicat insa imediat s-a prabusit, usor avariat.
Pana vineri 17 decembrie 1903, avionul a fost reparat, iar la 10:35, Orville a facut primul zbor cu motor. A durat 12 secunde. Wilbur a facut al doilea zbor, care a durat cu sub o secunda mai putin decat primul. Orville a facut al treile zbor, acoperind 60 metri in 15 secunde. La pranz, Wilbur a facut al patrulea zbor in acea zi cu vant.
Avionul a acoperit 255,6 metri in 59 secunde. A aterizat in siguranta, insa o rafala brusca de vant a rasturnat avionul, rupandu-i aripile si stricandu-i motorul. Nu vor mai fi fost alte zboruri in 1903.
Au fost 5 martori prezenti la zborul fratilor Wright. Orville chiar a pregatit un aparat de fotografiat pentru ca Mr Daniels sa faca fotografii. Insa nu a fost nici un ziarist. In primavara lui 1904, au construit un nou avion si au chemat presa. Vremea nu era chiar buna, insa din moment ce reporterii erau acolo, au incercat oricum. Avionul nu a reusit sa se ridice. Fratii Wright nu au obtinut atestarea. Si-au petrecut restul vietii batandu-se pentru patentul lor si au murit fara a sti ca lumea le-a recunoscut in sfarsit munca.
Insa au fost cu adevarat Fratii Wright primii care au zburat?
In momentul in care fratii Wright isi ridicau avionul in aer, zborul era deja un hobby pentru fermierul neo-zeelandez Richard Pearse. Lucrand manual in hambarul sau, a proiectat si si-a construit propriul motor si aparat de zbor. Datarile sugereaza ca Pearse a facut primul zbor in martie 1902. Remarcabilul sau succes a ramas necunoscut pana relativ recent.
Insa exista o mentiune despre un zbor chiar mai de devreme ...
"Doi ani, patru luni si trei zile inainte de zborurile reusite ale fratilor Wright de la Kitty Hawk, un monoplan ca o pasare s-a ridicat in aer, devreme in zori pe 14 august, 1901, langa Bridgeport, Connecticut, purtandu-l pe inventatorul si constructorul sau, Gustave Whitehead, pe o distanta de aproximativ o jumatate de mila." - Megan Adam, urmasul lui Gustave A. Whitehead.
Cu toate ca nu exista dovezi scrise ale zborului lui Whitehead, marturiile sustin ca intr-adevar Whitehead ar putea fi primul ce s-a ridicat in cer intr-un aparat actionat de motor.

Banner Exchange

. . . poluarea, eroziunea, desertificarea, distrugerea padurilor, incalzirea globala, reducerea stratului de ozon, oricare din aceste dezastre pot, necontrolate, sa duca la sfarsitul formelor de viata dezvoltate pana acum? Suntem pusi in fata tuturor si fiecaruia in acelasi timp. Cat de curand vor putea fi treziti oamenii pentru a acorda prioritate absoluta castigarii "Bataliei pentru Planeta"?

. . . romanul Traian Vuia (1872-1950) a realizat primul zbor mecanic cu un aparat mai greu decit aerul? Aceasta premiera mondiala a fost inregistrata la 18 martie 1906 la Montesson, linga Paris. Aparatul sau, “Liliacul”, conceput si construit de el, era un avion monoplan.
Aripile lui erau confectionate dintr-o panza impermeabila intinsa pe un schelet metalic. Trenul de aterizare al avionului lui Vuia avea roti pneumatice.

. . . romania a fost cea de-a doua tara din lume care a utilizat aviatia in operatiuni militare?
In 1910, cu prilejul manevrelor militare desfasurate in Oltenia, armata romana a folosit avionul pentru prima data in istoria sa. Protagonistul acestui eveniment a fost constructorul si aviatorul roman Aurel Vlaicu (1882-1913), care a zburat atunci la inaltimea de 500 de metri!

. . . romania a fost prima tara care a construit avioane in serie? Unde? La Chitila, utilizindu-se cele cinci hangare si ateliere de constructii si reparatii avioane, printre cele mai moderne la vremea respectiva.

. . . cabina catapultabila de avion este inventia romanului Anastasie Dragomir? Ea ramine singura posibilitate de salvare a pilotilor si echipajului avioanelor supersonice moderne.

. . . primul hidroplan din lume a fost proiectat si realizat de inginerul roman Radu Stoica? El a efectuat primul zbor cu acest aparat cu elice la 15 august 1925.

. . . cerul cel mai limpede se vede din Chile?

. . . orbita Pamantului incepe sa semene tot mai mult cu artera supraaglomerata a unei mari metropole. Potrivit publicatiei "Le Journal de Montréal", Terra este incercuita de 450 de sateliti si aproape 150 000 de resturi de rachete vechi, ramase pe orbita planetei noastre. Ele sunt rezultatul cursei spatiale pentru obtinerea unui loc extraterestru in domeniul telecomunicatiilor si nu numai. Marea aglomeratie orbitala i-a pus deja pe ganduri pe specialisti, mai ales dupa ce statia ruseasca MIR a fost la un pas de coliziune cu un satelit american. NASA a studiat efectele unor ciocniri spatiale si a conchis ca un biet surub ratacit in cosmos poate sa strapunga un vehicul spatial si sa omoare echipajul acestuia. Impactul cu o bucata de metal de cativa centimetri aflata pe orbita circumterestra este la fel de ditrugator ca ciocnirea cu un camion care ruleaza cu 150 de kilometri la ora. Pentru evitarea unui dezastru, viitoarea statie spatiala internationala - ale carei temelii s-au pus deja - va avea un „blindaj“ protector rezistent la orice tip de coliziune cu deseurile spatiale.
NASA a pus in discutie si vulnerabilitatea navetelor spatiale. Potrivit agentiei, riscul unei coliziuni este de unu la 400. Ce-i drept, de doua ori mai mic decat riscul unei probleme de lansare.
In privinta circulatiei prin cosmos, viitorul se anunta unul aglomerat si nu este exclusa aparitia unui regulament de circulatie extraterestra.

. . . Neil Amstrong a pasit pe luna cu piciorul stang ?

. . . februarie 1865 este singura luna inregistrata in istorie fara luna plina?

. . . astronautii cresc in inaltime in spatiu ?

. . . pe Venus ploua cu acid sulfuric?

. . . cea mai mare structura din Univers se afla la 6,5 miliarde de ani-lumina de noi?
Astronomii au descoperit cea mai mare structura din Universul observabil (peste 15 miliarde de ani-lumina), o concentratie imensa de quasari si galaxii adunate pe o raza de „numai" 600 milioane de ani-lumina, transmite CNN. Vazuta de pe Terra, formatiunea se afla chiar sub centrul constelatiei Leul.

. . . galaxia noastra "a inghitit" mai multe galaxii? "Calea Lactee (galaxia noastra) este destul de mare si credem ca s-a format prin inghitirea unor galaxii mai mici", a declarat fizicianul Rosemary Wyse, de la Universitatea "John Hopkins". Exista probe clare ca galaxia noastra a inghitit cu miliarde de ani in urma o galaxie mai mica, iar resturile acesteia exista si in prezent. Astronomii care au declarat acestea au ajuns la concluzia lor dupa ce au studiat aproximativ 1.500 de stele de tipul Soarelui si au remarcat miscari si compozitii stranii ale unora dintre ele.

. . . cand zbura, Concordul avea nevoie de 14 ore de intretinere pentru fiecare ora petrecuta in aer?

. . . masa atmosferei terestre este aproximativ 5 urmat de 18 zerouri kilograme?

. . . existenta atmosferei micsoreaza diferentele de temperatura de la zi la noapte? Stratul de aer nu lasa caldura acumulata de Pamant sa se risipeasca in spatiul cosmic.

. . . cercetarea straturilor de la mare inaltime (pana la 40 km) se face cu baloane metereologice care transporta aparate de masura?

. . . aerul dizolvat de apa nu are aceeasi compozitie ca aerul atmosferic, pentru ca oxigenul este mai solubil in apa decat azotul?

. . . luna si unele planete din sistemul nostru solar sunt lipsite de atmosfera?

Banner Exchange

. . . daca toate nucleele din Univers ar putea fi adunate, ele ar incapea intr-un capac al sticlei?
Volumul unui nucleu este de 1.000 de miliarde mai mic decat volumul atomului din care provine? Nucleul in atom este cat o gamalie de chibrit pe un teren de fotbal.

ANIMALE      BAUTURI      ISTORIE      MEDICIANA      PLANTE      SEX      SPATIU      DIVERSE

 
 recomanda aceast site unui prieten   tipareste pagina  adauga la favorite
 
 
 
 


    Link-uri Sponsorizate

BUCATE PE ROATE BUCATE PE ROATE
Servicii catering in Bucuresti. Livrare mancare la domiciliu / birou.
Servicii de gazduire web hosting SPATIU.RO
Servicii de gazduire web hosting incepand de la 5 RON/luna.
Agentia de Anunturi Online Agentia de Anunturi Online
Servicii de promovare online si offline. Sute de siteuri de anunturi online.

    Jocuri Online

PLAY! PLAY! PLAY!

    Stiati ca?

. . . astronautii cresc in inaltime in spatiu?

. . . cerul cel mai limpede se vede din Chile?

. . . aerul dizolvat de apa nu are aceeasi compozitie ca aerul atmosferic, pentru ca oxigenul este mai solubil in apa decat azotul?

. . . romania a fost prima tara care a construit avioane in serie? Unde? La Chitila, utilizindu-se cele cinci hangare si ateliere de constructii si reparatii avioane, printre cele mai moderne la vremea respectiva.


    Parteneri

•  Agentia de Anunturi Online

•  Productie Video Clipuri

•  Anunturi prin SMS

•  Servicii de Gazduire Web

•  Servicii de Optimizare SEO


Evenimente petrecute de-a lungul timpuluiCompleteaza cu numele si adresa ta de e-mail campurile alaturate si
vei primi cu regularitate informatiile publicate in LIVRARE.RO

 

      © 2006 - 2013 LIVRARE.RO - Toate drepturile rezervate direct in top
      Adauga site  |  Contact  |  Conditii de utilizare  |  Schimb de Linkuri pentru Webmasteri


      News  |  Director WEB  |  Evenimnete  |  Targuri & Expozitii  |  Stiati ...?  |  Games  |  VIDEO
Publica anuntul tau online in peste 200 de siteuri specializate in anunturi.
        Primul portal care se ingrijeste de timpul tau liber, destinat cumparaturilor! LIVRARE.RO